Według Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) ceny żywności w Polsce znacznie wzrosły. Najmniejszy wzrost cen zaobserwowano jednak wśród warzyw i owoców (8,8%), a dynamika ta jest chyba najwolniejsza na świecie – donosi AgroTimes na podstawie SadyOgrody.
Przede wszystkim podrożały pomidory – o 34%. Najmniej – sałata – plus 2,2%. Z kolei spadła cena jabłka, za które można było zapłacić o 6,6% mniej. Cebula spadła o 6,2%, a ziemniaki o 5,2%.
W skali globalnej wzrost cen owoców i warzyw w Polsce jest jednym z najniższych na świecie. Według rankingu Picodi.com od stycznia br. warzywa i owoce w tym kraju podrożały o 2,1%, podobnie jak w Wielkiej Brytanii.
Dużo większy wzrost nastąpił m.in. na Białorusi, gdzie obecnie produkty te są o jedną trzecią droższe niż na początku tego roku. W Rumunii, Estonii, Luksemburgu i na Węgrzech ceny są wyższe o kilka procent, a na Słowacji o niecałe 10%. W Czechach i we Włoszech ceny są wyższe o 4,2%. W tym rankingu Polska zajęła 74 miejsce na 94.